Barnevernsprosjektet Ungt nettverk har inngått viktig samarbeid med UiT Harstad

Forfatter
Mia Tåsåsen
Publisert dato

I forbindelse med vårt 3-årige prosjekt Ungt nettverk barnevern, inngikk vi tidligere i år et samarbeid med forskere på UiT – Norges arktiske universitet.

Dette samarbeidet handler om å undersøke hvordan ungdom som har hatt kontakt med barnevernet kan dra nytte av fellesskap og støtte fra andre med lignende erfaringer, og hvordan det kan påvirke deres mestring og selvfølelse. Et hovedmål med samarbeidet er å lære av hverandre ved å kombinere teoretisk kunnskap med praktisk erfaring.

Du kan lese mer om Ungt nettverk her.

I forbindelse med dette har prosjektleder for Ungt nettverk, Andrea, sammen med forsker Anne Riise og barnevernspedagog Ingvild Halsebø Vollen, formet et foredrag som presenterer samarbeidet, og vi tok turen til Harstad for å holde dette for ansatte og studenter ved universitetet. Det ble også anledning til å stå på stand på universitetsområdet, i håp om at flere skulle oppdage oss og hva vi driver med.

Hvordan kan erfaringene gagne ungdommene og bidra til utvikling av barnevernet?

Foredraget tok utgangspunkt i ungdommers ærlige stemmer om utfordrende oppvekster og møter med barnevernet. Det handlet om den fiktive karakteren Lisa, 18 år. Hennes historie og erfaringer er sammensatt av en rekke ulike menneskers virkelige historie, alle hentet fra erfaringssamlinger med Ungt nettverk.

Gjennom historien til "Lisa" fikk vi presentert hvordan hun ble møtt av barnevernet etter å ha vokst opp i et hjem preget av høyt alkoholinntak hos begge foreldre. I dette møtet opplevde hun blant annet barnevernet som autoritære og distanserte, og hun kjente på urealistiske forventninger til å skulle dele sine såreste og vanskeligste erfaringer før hun hadde rukket få noen form for relasjon til de ansatte.

Det ble så stilt spørsmål om hvordan disse erfaringene kan gagne "Lisa" og bidra til utvikling i barnevernet, og svaret ble sett på fra tre ulike perspektiver; fra Andrea, som er tettest på ungdommene, Ingvild, som er barnevernspedagog og jobber med å utdanne fremtidens barnevernspedagoger, og Anne, som forsker på unge med barnevernserfaring og deres overgang til voksenlivet.

Alle var enige om at følelsen av fellesskap er viktig. Det å samles og dele erfaringer bidrar til å styrke både selvfølelsen og evnen til å uttrykke meninger, noe som forhåpentligvis gjør ungdommene bedre forberedt på voksenlivet. Dette er ungdommer som står i dette nå eller har stått i det nylig, som vet hvor skoen trykker, og å la dem få tale sin sak vil ikke bare være utslagsgivende for dem selv, men det kan også bidra til bedre forståelse, endringer på systemnivå og et mer relasjonsorientert barnevern.

Er du også interessert i prosjektet Ungt nettverk? Ta kontakt med Andrea.

Etter endt arrangement holdt BaR stand i entreen på universitet, og flere av de som var til stede på foredraget, kom bort for å prate om det de hadde hørt. Det var spesielt stor interesse rundt hvordan man skal klare å bygge den nødvendige tilliten mellom ansatte og ungdommene, og dette førte til mange fine samtaler. Selv om vi er klar over at det ikke finnes én enkel løsning og at strukturelle barrierer kan stå i veien, har vi fått verdifull innsikt fra ungdommene om hva de trenger for å bygge tillit. Vi har også stor tro på at dette samarbeidet kan føre mye godt med seg, og at det kan være til hjelp for de som trenger det mest.

- Samarbeidet mellom BaR og UiT handler om å bringe sammen erfaring og forskning for å skape bedre løsninger for barn og unge som har foreldre med utfordringer knyttet til rus- og/eller psykisk helse, sier rådgiver Andrea.

- Ved å dele erfaringene fra Ungt Nettverk med studenter og fagfolk, gir vi dem en bedre forståelse av de utfordringene ungdommene står overfor akkurat nå. Samtidig får de innsikt i hvilke behov som er mest akutte, og hvordan de kan gi best mulig støtte i praksis. Ved å inkludere ungdommenes stemmer på denne måten, blir samarbeidet vårt en viktig plattform for både erfaringsbasert og forskningsbasert kunnskapsutvikling, avslutter hun.