Ikke alle påsketradisjoner er like koselige
- Forfatter
- Ida Wilstrup
- Publisert dato
Rammene rundt påsken kan virke trygge og hyggelige – men for noen oppleves den som det stikk motsatte. Kontrasten mellom forventning og virkelighet kan gjøre høytiden ekstra tung.
Noen vokser opp i hjem der rusproblemene er tydelige. Andre lever med det mer skjult – der alt ser fint ut på utsiden, men usikkerheten likevel er en del av hverdagen.
I påsken øker ofte alkoholinntaket. Kombinasjonen av sene kvelder, tidlige morgener i skitrekket og lav risiko for å bli stanset av politiet, gjør at mange tar sjanser de ellers ikke ville tatt, særlig bak rattet.
Mange tenker ikke på seg selv som ruskjørere
Ruskjøring handler ikke bare om den "typiske ruskjøreren" vi ser for oss. Det kan være mammaen som tok noen ekstra glass fordi det var hyggelig. Pappaen som «bare skulle kjøre en liten tur til skitrekket».
Ofte handler det ikke om likegyldighet, men om uvitenhet – eller manglende verktøy for å vite om man faktisk er edru. Men konsekvensene kan bli like alvorlige. Spesielt når barn er med i bilen.
Ruskjøring skjer oftere enn vi liker å tro
I 2023 ble 11 428 personer anmeldt for ruspåvirket kjøring i Norge. Det tilsvarer 31 personer – hver eneste dag (Kilde: MA Rusfri Trafikk).
Lær mer om rus i trafikken her.
Bak disse tallene finnes det barn og unge. De som sitter i bilen. De som venter hjemme. De som kjenner igjen stemningsskiftene før de skjer. De som passer på søsken. Som lærer seg å være stille – og bærer på en klump i magen hele påskeuka.
Hvis du er voksen:
Vær den trygge voksne. Vær edru når du skal kjøre.
Hvis du er ung og kjenner deg igjen:
Du kan snakke med oss – helt anonymt. Vi er her, også i påsken.
12-timersregelen er ingen garanti.
Mange støtter seg på denne, men det er faktisk mulig å ha promille lenger enn 12 timer hvis kvelden i forveien var lang.
(Kilde: MA Rusfri Trafikk)
-
Nei. Selv om de fleste forbrenner alkohol med ca. 0,15 promille i timen, kan hvor høy promillen var dagen før variere avhengig av flere faktorer. Blant annet:
- Hvor mye du veier.
- Hvor høy du er.
- Hvor mye du drakk.
- Hvor ofte du drikker ellers. -
Bruk en godkjent promillemåler. Hvis du ikke har en, er det best å la bilen stå.
Er du usikker, vent lenger eller finn alternativ transport. Det er alltid best å være på den sikre siden.
-
Kjører du med promille, setter du både ditt eget og andres liv i fare. Du risikerer straff, tap av førerkort og i verste fall alvorlige ulykker. Er du i tvil, la bilen stå.