- Jeg vil dele et stykke julehistorie

Forfatter
Heidi Constanse Næs Bakken
Publisert dato

Barndommen så unektelig idyllisk ut.

Monika Nordhus Landsverk bodde i et stort, fint hus. Utenpå så det ikke ut som det var noe den vesle jenta skulle mangle. Noe hun da heller ikke gjorde materielt.

- Det var forventningene om trygghet som ikke ble innfridd.

Den vesle jenta måtte hele tiden stålsette seg for overgrepene som fulgte i kjølvannet av kaffekopper eller kakaokopper med alkohol, som fikk mamma til å bli uoppmerksom på omgivelsene og henne.

- Jo mer usynlig jeg ble for mamma, jo mer synlig ble jeg for pappa, som forgrep seg på meg seksuelt.

Barn skal feire jul i trygge omgivelser

Alle har en julehistorie å fortelle og ingen er helt like. De fleste opplever heldigvis en jul uten rusbelastning, men det er grunn til å være oppmerksom på at ikke alle har det like godt i høytidene.

Beregninger fra en SIRUS-studie i 2009 viste nemlig at det i Norge kan være mellom 50.000 og 150.000 barn som bor sammen med foreldre som har et risikofylt alkoholkonsum.

Sammen med at desember er den måneden i året med høyest alkoholforbruk i landet vårt, er det ekstra viktig at foreldre reflekterer over eget alkoholinntak.

- Noen sier at det ikke gjør noe å ta seg et glass vin med barn til stede, gjenforteller Monika.

Selv vil hun ikke sette absolutte regler ved å si hvor mye eller lite voksne kan drikke med barn til stede, men hun tenker at det er viktig å være bevisst på hva som skjer når man drikker.

- Vi må huske at i jula skal barna kose seg i trygge omgivelser. De skal skape fine minner og vi voksne skal skape gode tradisjoner som de kan ta med seg inn i sitt eget voksenliv. Uten negative konsekvenser knyttet til alkohol, stiller de mye sterkere en oss som har en dårlig erfaringer.

Egen erfaring er kompetanse

I dag arbeider Monika som erfaringskonsulent ved en akuttpost ved Sykehuset Telemark.

- Her følger jeg pasientene og bidrar med egen erfaring som kompetanse.

Monika møter mennesker med mange og ulike erfaringer. Også de som har opplevd omsorgssvikt og overgrep selv.

- Nå i høytiden er det selvsagt mange erfaringer knyttet til jul som kommer frem.

Hun møter mange som gir utrykk for forventninger som ikke innfris på mange plan, og at det er fint å snakke med henne fordi hun er troverdig.

- Jeg er takknemlig for at jeg kan benytte en negativ erfaring til noe positivt for andre. Ikke bare i julehøytiden, men gjennom hele året.

Jobben til Monika er å gi håp om at de kan bli hele mennesker igjen, gjennom å motta hjelp og se muligheter for egen endring.

Min egen julehistorie i voksen alder

Det tok mange år før Monika fant gleden med advent og juletid, men i dag er hun veldig glad i disse dagene, som hun aller helst feirer med barna sine hjemme i Bø i Telemark.

- Det er så godt å se at jeg har klart å skape gode tradisjoner.

I adventstiden tenner Monika lys og baker pepperkaker. Juletreet pyntes med julekuler, huset lukter nyvasket av såpe og bordet dekkes innbydende, men det står aldri flasker oppå bordet.

- Selv ikke brusflasker orker jeg å ha stående foran meg, fordi det trigger dårlige minner.

Flaskene vil kanskje for alltid være knyttet til morens alkoholbruk og overgrepene mot henne. Noe som skjedde i ly av feiringer med familiebesøk, nisser, pakker god mat og tilsynelatende hyggelig stemning.

- Selv om det ikke er normalen at det skjer alvorlige fysiske overgrep mot barn, skjer det mange emosjonelle overgrep.

Hun mener at atferdsendringen som mange voksne gjennomgår i møte med alkohol skaper utrygghet hos barna.

- Hvis du spør et barn om det er i orden at du drikker, så vil mange svare ja, selv om de aller helst ville sagt nei.

Monika mener at det er de voksnes oppgave å sørge for at alkoholen ikke ødelegger julegleden for barna.

- Selv smilte jeg alltid. Jeg har nesten ikke sett et eneste julebilde av meg hvor jeg ikke smiler, selv om jeg gråt innvendig.

Tekst: Heidi Constanse Næs Bakken