Kristin er organisasjonens nye generalsekretær: - Ambisjonen er at vi skal ha en enda sterkere stemme i offentligheten

Forfatter
Mia Tåsåsen
Publisert dato

1. oktober fikk Barn av Rusmisbrukere offisielt ny generalsekretær!

Med sine 50 år, en solid bakgrunn innen barns rettigheter, og et liv fylt med engasjement for andres ve og vel, er det nå Kristin Oudmayer som skal lede organisasjonen videre og inn i en spennende fremtid.

Kristin bor i Asker, har to voksne døtre og en skikkelig gammel katt. Når hun ikke jobber for å styrke barn og unges stemmer, finner du henne på yogamatten, på reise, eller kanskje på en lang tur eller i full fart opp en bratt trapp. Kristin elsker også å samle gode venner rundt et bord, lese, skrive – og hun har en forkjærlighet for rapmusikk.

Rent karrieremessig har også Kristin en omfattende bakgrunn innen barns rettigheter og sosialt arbeid. Dette gjorde henne ikke bare til en åpenbar kandidat for stillingen, men det er heller ingen tvil om at hun tar med seg både lidenskap og motivasjon inn i jobben som leder her hos oss.

- Jeg har i hele mitt voksne liv vært opptatt av barns rettigheter og at alle barn skal vokse opp i trygghet med de samme mulighetene, noe som har preget både utdannings- og yrkesvalg. Før jeg takket ja til denne stillingen, jobbet jeg 14 år UNICEF med internasjonale og nasjonale rettighetsspørsmål, medvirkning og politisk påvirkning. Og før jeg begynte der, jobbet jeg i psykiatrien som barneansvarlig på akuttavdeling, med ansvar for å følge opp barn med svært syke foreldre – mange av dem også med utfordringer knyttet til rus. Summen av disse tingene, og min egen erfaring med å vokse opp med rus tett på livet, gjorde at jeg raskt ble veldig nysgjerrig da jeg ble kontaktet om denne stillingen, sier Kristin.

Hun forteller at stillingen som generalsekretær i Barn av Rusmisbrukere gir henne mulighet til å kunne bruke både sin lange ledererfaring og fagekspertise på en ny måte, men også tilegne seg nye erfaringer knyttet til å jobbe med brukerrepresentanter og frivillige.

Forutsetninger for å forstå

Du nevner din egen oppvekst med rusproblemer i familien. Vil du si litt mer om din personlige tilknytning til temaet?

- Jeg vokste opp med en far som hadde store utfordringer med alkohol og vanedannende medisiner, noe som påvirket livet mitt sterkt i mange år. Ikke bare har det påvirket yrkesvalg og mitt eget forhold til rus, men det har påvirket hvordan jeg har oppdratt mine egne barn. Det har påvirket tryggheten i livet, som i mange år ikke var der. Det har påvirket nære relasjoner og betydningen av tradisjoner.

Videre sier Kristin barn som vokser opp med foreldre med rusproblemer i dag, antagelig kjenner på mange av de samme utfordringene som hun selv gjorde i sin oppvekst.

- Jeg tror noen av de største utfordringene er skammen, utryggheten og ansvaret mange føler. Det å kunne åpne seg og søke hjelp og støtte uten å utlevere nærmeste familie er et stort hinder for mange, og mange strever med å tro på at det er ok å sette grenser og ta godt vare på seg selv. Jeg tror nok at både min egenerfaring, selv om det er lenge siden jeg var barn selv, og det at jeg i mange år har jobbet med mennesker i krise gjør at dette er utfordringer jeg har forutsetninger for å forstå, sier hun.

Vil bidra til økt åpenhet

Hvordan tror du vår organisasjon kan bidra til å gjøre en reell forskjell for barn og unge som vokser opp med rus i familien?

- Gjennom erfaringsinnhenting og brukerrepresentasjon gir vi allerede barn og unge en egen og tydelig stemme i mange viktige fora hvor fagpersoner og beslutningstakere er til stede. Vi skal også gi trygge og tilpassede tilbud – være til stede med trygge voksne på arenaer hvor barn og selv befinner seg. Barn og unge skal kunne bruke våre kanaler for å få råd og hjelp til å leve best mulig i det som kan være en svært krevende livssituasjon. Gjennom våre tilbud og vår måte å jobbe systematisk med medvirkning på skal vi også bidra til økt åpenhet om temaer som berører svært mange barn og unge.

Når det gjelder fremtidige mål for organisasjonen sier den ferske generalsekretæren at det fortsatt gjenstår litt arbeid med å konkretisere disse målene, og at det er noe hun vil gjøre i samarbeid med ansatte, frivillige og brukerrepresentanter.

- Men min ambisjon er at organisasjonen skal være godt kjent for alle som trenger våre tilbud. Vi skal ha en enda sterkere og tydeligere stemme i offentligheten når det gjelder arbeidet for trygg, meningsfull medvirkning, bekjempelse av familiefattigdom, for barn og unges helse og et bedre barnevern. Jeg gleder meg også til å se nærmere på hvordan organisasjonen i større grad kan gjenspeile mangfoldet i samfunnet, hvordan presenteres og snakkes barn av rusavhengige om, og hvordan stigmatisering unngås, avslutter Oudmayer.

Vi er stolte og veldig glade for å ha med Kristin på laget, og ser frem til å se hvordan vi sammen kan løfte organisasjonen i tiden som kommer!