10.000 barn og unge opplever foreldrenes rusbruk på 17. mai som ubehagelig

Forfatter
Håkon Lexberg
Publisert dato

Foto: Håkon Lexberg

Nasjonaldagen vår skal være barnas dag, noe den også er for de aller fleste. Men for noen er det en dag som består av usikkerhet, ubehag og frykt.

Ferske tall viser at omtrent 1 av 10 barn og unge i alderen 8-19 år har opplevd problemer eller ubehag ved at foreldrene har brukt rusmidler.

Av de igjen er det 15 prosent som opplyser at det ubehaget kan knyttes direkte opp mot nasjonaldagen vår.

Det tilsvarer omtrent 10.000 barn og unge.

Blanda følelser

Tonje Karin Høivaag Nordquist er blant dem som selv fikk kjenne dette ubehaget på kroppen i oppveksten.

For henne var 17. mai en dag fylt med mye blanda følelser fordi hun vokste opp med en pappa som var rusavhengig.

- Det å gå i barnetoget er noe jeg aldri kommer til å glemme, sier hun og fortsetter:

- Alt rundt meg var fylt med glede og stolte foreldre. Men jeg var mest redd, fordi jeg aldri visste hvor faren min kunne dukke opp. Jeg kjente veldig på savnet av å ha en stolt pappa på sidelinja, sier hun.

Tonje Karin Høivaag Nordquist husker godt at hun opplevde mye ubehag på 17. mai i oppveksten. Foto: Håkon Lexberg

Dagen det bikker over

Generalsekretær Marius Sjømæling sier at han personlig stort sett opplevde 17. mai som en fin dag da han var barn. Likevel ser han at det finnes flere årsaker til at mange barn og unge opplever ubehag akkurat den dagen.

- Selv om mamma var rusa, så gikk jeg i korps og stod opp klokka 5 for å komme meg inn i uniformen. Jeg kjenner derfor at 17. mai for meg ikke var en kjip dag, så det er viktig å huske på at det kan være en veldig fin dag for mange barn også.

- Men for de av oss som kommer fra et hjem hvor det er et etablert rusproblem, så er ikke nødvendigvis nasjonaldagen eller julaften så mye verre. Det føles bare litt ekstra ille fordi det egentlig ikke skal være sånn de dagene. Men for mange er 17. mai en typisk dag som kan være en av de få gangene i løpet av året hvor det bikker over, fortsetter han.

Han opplever derfor at de negative opplevelsene med rusmidler også øker mye i de «vanlige» familiene hvor det i utgangspunktet ikke er noe etablert rusproblem i familien.

- Alkohol er jo det klart største problemet, sier han og fortsetter:

- Jeg husker ikke at champagnefrokost var et etablert begrep da jeg vokste opp, men nå opplever jeg at det er en veldig etablert greie. Og jeg ser flere som har med seg barna på disse frokostene. Det betyr ikke automatisk at de utsetter barna for fare, men jeg opplever at det har skjedd en utvikling der. Det å drikke på nasjonaldagen har blitt veldig normalisert.

Våre tips til en bedre 17. mai:

Hvor går grensa?

Noe mange lurer på er hvor mange glass det er innafor å drikke foran barna, egentlig uavhengig av om det er på 17. mai eller en annen dag.

Og det beste svaret på nettopp det er egentlig at antall glass er veldig individuelt, men at det viktigste er å være bevisst på når det bikker over til å gå ut over barnet.

Fagansvarlig Martine Kihle Dalsrud forteller at hun i voksen alder begynte å reflektere mye over nettopp hvor man skal sette den berømte grensa.

- Jeg vil ikke være moralist, men samtidig er jeg opptatt av at man skal være bevisst rundt dette med hvor mye man bør drikke foran barn, sier hun.

- Riktignok er barn forskjellige, så noen ser ut til å bry seg mindre om hvor mye foreldrene drikker, men for andre er det nok at de drikker to glass. Men er man på champagnefrokost, så er det ofte minst én person som ikke klarer å begrense seg, og da er det sikkert ikke veldig kult å være fem år gammel og sitte der, legger hun til.

Marius har derfor et tydelig råd til deg som eventuelt skal på champagnefrokost på 17. mai hvor det i tillegg er enten egne eller andres barn til stede.

- Har dere barn og er to personer, så synes jeg godt at den ene kan drikke noe annet enn alkohol. Og hvis du er alene, så gjerne gå sammen med en venn om dette. For hvis det skjer noe, eller at noe blir ubehagelig, så er det alltid fint for barnet at det i alle fall er en trygg person til stede som ikke er for påvirket, sier han.

Alkohol og 17. mai er for mange noe som hører sammen. Det kan føre til at en del barn og unge opplever ubehag hvis det blir for mye. Foto: Håkon Lexberg

Martine Kihle Dalsrud har selv både gode og vonde minner når det kommer til å feire 17. mai. Hun håper folk tenker seg om før de drikker for mye foran barna. Foto: Privat

Chat

Trenger du noen å snakke med?

Vi er her for å hjelpe deg med alle spørsmål. Tjenesten er gratis, og du er helt anonym. Chatten er åpen fra søndag til torsdag kl. 17-20.