Ny guide skal gjøre det lettere å snakke om en oppvekst preget av rus

Forfatter
Ida Wilstrup
Publisert dato

KORUS Sør lanserer en ny samtaleguide som gir helsearbeidere verktøyene de trenger for å forstå og støtte disse barna – før det er for sent.

Barn som vokser opp i familier preget av rus, lever ofte med utfordringer som forblir usynlige. Nå lanserer KORUS Sør en samtaleguide rettet mot voksne barn av rusavhengige, fra 18 år og oppover.

Guiden tar utgangspunkt i temaer som barn av rusmisbrukere kjenner seg igjen i, og hjelper helsepersonell å møte dem med empati. Spørsmål og språkbruk er tilpasset en moden målgruppe som bearbeider hvordan oppveksten har påvirket livene deres, både som barn og voksne.

Med konkrete verktøy og perspektiver gir guiden helsearbeiderne bedre innsikt i denne sårbare gruppens behov, og gir håp om en bedre fremtid for dem som har vokst opp med vanskelige livserfaringer.

Hvorfor er dette viktig for oss i Barn av Rusmisbrukere?

Som Norges eneste organisasjonen som setter fokus på barn som vokser opp med rus i familien, ser vi hvordan rusproblematikk påvirker psykisk helse og utvikling. Dessverre får mange altfor lite hjelp i tide. Derfor var det avgjørende for oss å bidra til utviklingen av samtaleguiden.

Det finnes ingen lignende verktøy, og vi har jobbet tett med utviklerne for å sikre at guiden treffer målgruppen. Vi har brukt erfaringene og innsikten fra våre medlemmer til å utforme spørsmålene og sørge for at guiden er relevant.

Vi har også vært opptatt av å løfte frem ressursene som kan komme fra en utfordrende oppvekst. Ofte er det vanskelig å se egne styrker midt i vanskelighetene, så det var viktig for oss at guiden ikke bare setter søkelys på problemene, men også på mulighetene.

Selv om guiden primært er laget for voksne, mener vi at kjennskap til innholdet kan gi verdifulle innsikter for de som arbeider med barn og unge.

Hva gjør samtaleguiden unik?

Samtaleguiden er et praktisk verktøy, ikke bare et teoretisk rammeverk. Den er utviklet for å hjelpe helsepersonell å forstå barnas livssituasjon og møte dem på en empatisk måte. Den er kvalitetssikret av både Barn av Rusmisbrukere og flere andre brukerorganisasjoner.

Vi har vært med hele veien, og vår brukerrepresentant, John Harald Falk-Stenseth, har vært særlig engasjert. John har hatt flere samtaler med Siv Tonje, psykologen som har utviklet guiden.

«Jeg ble ekstra engasjert fordi jeg selv ser hvor mye en guide som denne kunne ha hjulpet meg. Den traff meg rett i hjertet,» forteller Falk-Stenseth.

Veien videre

Barn, unge og voksne som har vokst opp med rus i familien, trenger at vi ser dem og handler. Hjelpeapparatet må forstå både utfordringene og ressursene som følger med en slik oppvekst. Vi trenger kompetente fagpersoner som kan bruke verktøy som denne guiden for å støtte dem.

«Vi som har stått i det trenger anerkjennelse, bekreftelse og voksne som tåler oss og hjelper til med å reflektere, bevisstgjøre og sette ord på erfaringer og følelser,» sier Falk-Stenseth.

For oss i Barn av Rusmisbrukere er denne guiden et viktig skritt på veien mot en mer barnevennlig og brukervennlig rusomsorg.

Vi håper at flere helsearbeidere får både kunnskap og trygghet til å løfte fram disse samtalene – og gi barn av rus i alle aldre den støtten de fortjener.

Les mer om samtaleguiden her:
https://korus.no/verktoy-og-ka...

Se opptak av lanseringswebinaret: https://korus.no/aktuelt/se-lanseringswebinar-i-opptak