1 av 4 barn og unge knytter ubehaget med foreldrenes rusbruk til julaften
- Forfatter
- Håkon Lexberg
- Publisert dato
For mange barn og unge er julaften en dag man forbinder med god mat, gaver og kvalitetstid med familien. Men for andre kan foreldrenes bruk av rusmidler, hovedsakelig alkohol, legge en demper på det som burde være et av årets store høydepunkter.
Fra 2010 og fram til i år har vi en gang i året utført en spørreundersøkelse i samarbeid med Ipsos.
Der forsøker vi å finne noen svar når det kommer til barn og unges opplevelser av å vokse opp med foreldre som bruker rusmidler, som for eksempel alkohol, medisiner eller narkotika. Det betyr at vi sitter på mye tall og statistikk når det gjelder nettopp dette.
Dette er blant annet to av spørsmålene vi har stilt barn og unge i alderen 8 til 19 år:
- Har du selv noengang opplevd problemer eller ubehag med at dine foreldre har brukt rusmidler som for eksempel alkohol, medisiner eller narkotika?
- I hvilke anledninger har du selv opplevd dette?
Høytider og rus
Uten å gå i detalj på alle rapportene våre fra de siste 12 årene, så er det noen fellesnevnere som har gått igjen stort sett hvert eneste år.
Antallet barn og unge som svarer at de har opplevd ubehag knytta til foreldrenes rusbruk har stort sett ligget på omtrent 10 prosent. Eller 1 av 10 om du vil.
De som svarer at de har opplevd dette knytter samtidig ubehaget til noen spesifikke anledninger, og her er det noen tydelige gjengangere.
Deriblant sommerferien, nyttårsaften og julaften.
I undersøkelsen vår fra i år, altså 2022, viste det seg at 25 prosent svarte at ubehagelighetene var i forbindelse med julaften.
Totalt tilsvarer det omtrent 20.000 barn og unge.
Disney-filmer uten lyd
Tor Steinar Bakken er blant dem som selv har opplevd dette på kroppen.
På spørsmål om hvilke juleminner han husker best fra sin egen oppvekst, er det noen som umiddelbart dukker opp.
– Som barn flest ville vi se på Disney- og tegnefilmer på morgenen, men det kunne være skummelt når det lå en fremmed mann i sofaen. Så vi måtte ofte se på filmer uten lyd.
– Det var mange andre minner som var mye verre og fælere enn det, men akkurat det minnet gikk på kjernen av dette med at jul skal være på barns betingelser. Vi skal få leke, kose oss og nyte jula. Men vi måtte gå på eggeskall for ikke å vekke fyllesyke gjester, legger han til.
Videre sier han at dette er noe som fortsatt preger ham den dag i dag.
– Det er synd at jeg assosierer julelys og julestemning med vonde minner. Jeg håper bare at barn skal få oppleve en god jul på deres premisser, og at voksne kan sette barna først, sier Tor Steinar.
Viktigheten av jula
Se også Anette fortelle om en julaften preget av alkohol og politibesøk, samt Marita fortelle om sine minner knytta til det å feire nyttårsaften.
Men heldigvis finnes det også noen lyspunkter.
Anniken Christina Wiik er blant dem som har vokst opp med rus i hjemmet, men forteller at foreldrene hennes var veldig flinke på å ikke drikke i jula.
- Mamma var veldig streng og tydelig på at jula tilhører barna, sier hun og legger til:
- Pappa er alkoholiker og periodedranker. Han er også sjømann, så han var borte annenhver jul. Men da han var hjemme var mamma tydelig på at han ikke fikk lov til å drikke. Han kunne ta seg en øl til maten, men det stoppa der.
I dag setter hun veldig pris på det valget som ble tatt, og forsøker blant annet å videreføre de gode minnene hun har fra jula til sitt eget barn.
- Jeg er supertakknemlig for det, og ønsker at jula skal generere gode følelser også for min egen datter. Jeg vil at det skal være en fin og verdifull tid hvor vi kan tilbringe tid sammen, sier hun.
Anniken var også nylig med i en podkast-episode sammen med vår generalsekretær Marius. Hele den episoden kan du høre her: